Gemiddelde Landelijke Adviesprijs – Zuinig Tanken

Op de hoogte blijven van landelijke adviesprijzen. Bespaar geld met goedkoop tanken in Nederland. Volg onze tips voor goedkopere brandstof bij Zuinig Tanken.

De gemiddelde landelijke adviesprijs (GLA) van benzinediesel en LPG speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de brandstofprijzen aan de pomp in Nederland. Deze adviesprijs, die regelmatig wordt bijgesteld, geeft consumenten een indicatie van de kosten die zij kunnen verwachten bij het tanken van benzinediesel of LPG. Het is dus een handige maatstaf om te weten wat je kunt verwachten voordat je naar het tankstation gaat.

De gemiddelde landelijke adviesprijs wordt vastgesteld op basis van de adviesprijzen die worden gehanteerd door de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland, namelijk BP, Esso, Shell, Texaco en Total. Deze oliemaatschappijen passen hun adviesprijzen regelmatig aan op basis van factoren zoals de olieprijs, internationale marktprijzen en concurrentie. De gemiddelde landelijke adviesprijs is dus gebaseerd op het gemiddelde van de adviesprijzen van deze oliemaatschappijen.

BrandstofGemiddelde landelijke adviesprijs (per liter)
Benzine Euro95 (E10)€ 2,190
Diesel (B7)€ 1,902
LPG€ 0,999
Super€ 2,369
Super MLV€ 2,389
Premium Benzine€ 2,362
Premium Diesel€ 2,362

Het is belangrijk om te realiseren dat de prijzen aan de pomp kunnen afwijken van de gemiddelde landelijke adviesprijs. Pomphouders hebben namelijk de vrijheid om hun eigen prijzen te bepalen, die kunnen variëren van de adviesprijzen. Dit kan te maken hebben met factoren zoals locatie, concurrentie en hun eigen bedrijfsstrategieën. Het is daarom verstandig om prijzen te vergelijken op Zuinig Tanken voordat je gaat tanken, om zo mogelijk te besparen op je brandstofkosten.

Belangrijkste punten:

  • De gemiddelde landelijke adviesprijs geeft een indicatie van de kosten bij het tanken van benzine (euro 95)diesel en LPG.
  • Deze adviesprijs wordt vastgesteld op basis van de adviesprijzen van BP, Esso, Shell, Texaco en Total.
  • Pomphouders hebben de vrijheid om hun eigen prijzen te bepalen, die kunnen verschillen van de adviesprijzen.
  • Het is verstandig om prijzen te vergelijken voordat je gaat tanken, om mogelijk te besparen op brandstofkosten.
BP

Euro95 (E10)
€ 2,189

Diesel (B7)
€ 1,899

LPG
€ 0,999

Ultimate Ongelood 98
€ 2,359

Ultimate Diesel
€ 1,989

Esso

Euro95 (E10)
€ 2,192

Diesel (B7)
€ 1,904

LPG
€ 0,999

Energy Supreme Benzine
€ 2,366

Energy Supreme Diesel
€ 1,989

Shell

Euro95 (E10)
€ 2,189

Diesel (B7)
€ 1,899

LPG
€ 0,999

V-Power
€ 2,359

V-Power Diesel
€ 2,009

Texaco

Euro95 (E10)
€ 2,199

Diesel (B7)
€ 1,909

LPG
€ 0,999

Euro XL
€ 2,379

Diesel XL
€ 1,999

Super+
€ 2,379

Super MLV
€ 2,389

TotalEnergies

Euro95 (E10)
€ 2,179

Diesel (B7)
€ 1,899

LPG
€ 0,999

Excellium Benzine
€ 2,349

Excellium Diesel
€ 1,989

Super+
€ 2,359

De Totstandkoming van Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen

De gemiddelde landelijke adviesprijzen worden berekend op basis van de adviesprijzen die worden vastgesteld door de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland, namelijk BP, Esso, Shell, Texaco en Total. Deze oliemaatschappijen passen hun adviesprijzen regelmatig aan op basis van factoren zoals de olieprijs, internationale marktprijzen en concurrentie. Op basis van deze adviesprijzen wordt de gemiddelde landelijke adviesprijs vastgesteld, die vervolgens wordt gebruikt als referentiepunt voor de brandstofprijzen in Nederland.

Invloed van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland

BP, Esso, Shell, Texaco en Total, de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland, hebben een grote invloed op de gemiddelde landelijke adviesprijzen. Zij bepalen elke dag namelijk de adviesprijzen voor hun brandstoffen, zoals benzineprijs, dieselprijs en LPG-prijs. Deze adviesprijzen kunnen per oliemaatschappij verschillen en worden regelmatig aangepast. Het is belangrijk om te weten dat pomphouders uiteindelijk zelf kunnen beslissen of zij de adviesprijzen hanteren of lagere of hogere prijzen aan de pomp rekenen.

Olie Raffinaderij

Verschil tussen actuele brandstofprijzen en adviesprijzen

Het is belangrijk om te weten dat de prijzen aan de pomp kunnen afwijken van de gemiddelde landelijke adviesprijzen. Pomphouders hebben de vrijheid om hun eigen prijzen te bepalen, die kunnen variëren van de adviesprijzen. Sommige pomphouders hanteren lagere prijzen om klanten aan te trekken, terwijl andere pomphouders hogere prijzen kunnen rekenen vanwege locatie en andere factoren. Consumenten moeten zich bewust zijn van deze verschillen en prijzen vergelijken voordat ze gaan tanken.

Gemiddelde landelijke adviesprijs voor verschillende brandstoffen

De gemiddelde landelijke adviesprijs geldt niet alleen voor benzine, maar ook voor diesel en LPG. De adviesprijzen voor deze brandstoffen kunnen verschillen en worden regelmatig aangepast. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele gemiddelde landelijke adviesprijzen voor benzine, diesel en LPG, zodat consumenten weten wat ze kunnen verwachten bij het tanken.

BrandstofGemiddelde landelijke adviesprijs (per liter)
Benzine Euro95 (E10)€ 2,190
Diesel (B7)€ 1,902
LPG€ 0,999
Super€ 2,369
Super MLV€ 2,389
Premium Benzine€ 2,362
Premium Diesel€ 2,362

Conclusie

Impact van adviesprijzen op de consument

De gemiddelde landelijke adviesprijzen hebben een directe impact op de consument, aangezien deze prijzen een indicatie geven van de kosten die consumenten kunnen verwachten bij het tanken van benzine, diesel en LPG. Door op de hoogte te blijven van de actuele adviesprijzen kunnen consumenten beter hun brandstofkosten plannen en mogelijk besparen door te kiezen voor goedkopere tankstations.

Brandstofprijzen in Nederland vergeleken met Europa

De brandstofprijzen in Nederland behoren tot de hoogste in Europa vanwege de hoge Nederlandse belastingen, btw en accijns die worden geheven. Het is interessant om de brandstofprijzen in Nederland te vergelijken met andere landen in Europa, waar de prijzen soms veel lager kunnen zijn. Consumenten kunnen hieruit waardevolle inzichten halen en mogelijk besparen door te tanken in landen waar de brandstofprijzen lager zijn.

Tips voor goedkoper tanken en besparen op brandstofkosten

Er zijn verschillende manieren om goedkoper te tanken en te besparen op brandstofkosten. Enkele tips zijn het vergelijken van prijzen bij verschillende tankstations, het gebruik maken van tankkaarten met gegarandeerde korting, het plannen van tankbeurten op momenten dat de brandstofprijzen lager zijn, en het zuinig rijden om minder brandstof te verbruiken. Door deze tips toe te passen kunnen consumenten hun brandstofkosten verlagen.

FAQ

Hoe worden gemiddelde landelijke adviesprijzen berekend?

De gemiddelde landelijke adviesprijzen worden dagelijks berekend op basis van de landelijke adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland, namelijk BP, Esso, Shell, Texaco en Total.

Wat is de invloed van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland op de gemiddelde landelijke adviesprijzen?

De vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland, BP, Esso, Shell, Texaco en Total, bepalen de adviesprijzen voor hun brandstoffen, zoals benzine, diesel en LPG. Deze adviesprijzen kunnen verschillen per oliemaatschappij en worden regelmatig aangepast. Pomphouders hebben echter de vrijheid om hun eigen prijzen te bepalen, die kunnen variëren van de adviesprijzen.

Zijn er verschillen tussen de pompprijzen en de adviesprijzen?

Ja, het is belangrijk om te weten dat de prijzen aan de pomp kunnen afwijken van de gemiddelde landelijke adviesprijzen. Pomphouders stellen hun prijzen vast op basis van de GLA en hebben de vrijheid om hun eigen prijzen te bepalen, die kunnen variëren van de adviesprijzen. Consumenten moeten zich bewust zijn van deze verschillen en prijzen vergelijken voordat ze gaan tanken.

Wat is de gemiddelde landelijke adviesprijs voor verschillende brandstoffen?

De gemiddelde landelijke adviesprijs geldt voor benzine, diesel en LPG. De adviesprijzen voor deze brandstoffen kunnen verschillen en worden regelmatig aangepast. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele gemiddelde landelijke adviesprijzen voor benzine, diesel en LPG.

Wat is de impact van adviesprijzen op de consument?

De gemiddelde landelijke adviesprijzen hebben een directe impact op de consument, aangezien deze prijzen een indicatie geven van de kosten die consumenten kunnen verwachten bij het tanken van benzine, diesel en LPG. Door op de hoogte te blijven van de actuele adviesprijzen kunnen consumenten beter hun brandstofkosten plannen en mogelijk besparen door te kiezen voor goedkopere tankstations.

Hoe verhouden de brandstofprijzen in Nederland zich tot die in Europa?

De brandstofprijzen in Nederland behoren tot de hoogste brandstofprijzen in Europa vanwege de hoge belastingen en accijnzen die worden geheven. Consumenten kunnen interessante inzichten verkrijgen door de brandstofprijzen in Nederland te vergelijken met andere landen in Europa, waar de prijzen soms veel lager kunnen zijn.

Heb je tips voor goedkoper tanken en besparen op brandstofkosten?

Ja, enkele tips om goedkoper te tanken en te besparen op brandstofkosten zijn het vergelijken van prijzen bij verschillende tankstations, het gebruik maken van tankkaarten met gegarandeerde korting, het plannen van tankbeurten op momenten dat de brandstofprijzen lager zijn, en zuinig rijden om minder brandstof te verbruiken.